POSTCROSSING.com.pl

Pierwsze forum polskich postcrosserów

Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

• Strona główna forum ‹ Postcrossing ‹ POSTCROSSING
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
  • FAQ
  • Zarejestruj
  • Zaloguj

Czego nie lubię w postcrossingu?

Wszystko to, co może nam się przydać w naszej pasji.
Odpowiedz

Postprzez magdala39 » 2011-12-29, 13:14

No w sumie.... można to tak nazwac :lol:
My Inge Look
magdala39
Pocztówkocyty we krwi

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Strona WWW

Postprzez Martina » 2011-12-29, 14:52

jest szansa pozostania w kontakcie z kimś z postcrossingu - ja mam stałą penpalkę w Malezji i ze 30 pięknych kartek stamtąd ;-)

mnie w sumie też bardziej cieszy wypisywanie i wysyłanie i same losowania, elementy zaskoczenia, niż otrzymywanie, chociaż pełna skrzynka codziennie jest rewelacyjną sprawą. sama nie wiem ^^
Martina

Postprzez Śfinks » 2011-12-29, 15:38

No co ja poradzę, że ja lubię wielkiego brata losowacza postcrossingowego ID. A jak mi coś na postcrossingu w jakimś momencie nie pasuje, to sobie robię małą przerwę.

Temat o przepisach założony off topic
Śfinks
Miłośnik skrzynki pocztowej

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez hardgirl123 » 2011-12-29, 15:49

ja nie lubię w PC tylko tego że ostatnio kartki mi bardzo długo idą i niebawem się 5 expirnie :(
Ars longa vita brevis festina lente
hardgirl123
Pocztówkocyty we krwi

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postprzez Ania » 2011-12-29, 17:59

A to ja dla równowagi dodam, że dostałam dzisiaj 4 spontaniczne wiadomości przez PC. 2 od użytkowników z US, proponujące swap z Oklahomą i Nebraską bo wypatrzyli że jeszcze tych stanów nie mam. I po jednym z Niemiec i Rosji z informacją, że mają znaczki których szukam i chętnie mi wyślą. I to nie pierwszy raz kiedy cos takiego się dzieje.

A na przykład na dzisiejszej kartce z Tajwanu był znaczek o który prosze od kilku miesięcy. I dziewczyna napisała, ze go długo szukała, ale w końcu znalazła. I to też nie pierwszy taki raz. Więc jednak wielu osobom się chce. Co jest poczieszające i napawa optymizmem :mrgreen: .
Przeprowadziłam się. Jeśli planujesz mi coś wysłać, zapytaj proszę o adres :).

Profil na PC *** Moje pocztówki *** Rysiek Podróżnik
Ania
Pocztówkocyty we krwi

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
  • Strona WWW

Postprzez ann » 2011-12-29, 18:03

A ja parę razy miałam na pocztówkach dopisek: [i]Wysyłam Ci tą kartkę, bo widziałam/em ją u Ciebie w favach :mrgreen:
Ostatnio edytowano 2011-12-29, 18:09 przez ann, łącznie edytowano 1 raz
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA.

ADRES NIEAKTUALNY
ann
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Otrzymał podziękowań: 4 razy
  • Strona WWW

Postprzez Ania » 2011-12-29, 18:04

ann napisał(a):A ja parę razy miałam na pocztówkach dopisek: [i]Wysyłam Ci tą kartkę, bo widziałam/em ją u Ciebie w favach" :mrgreen:

Ja też.
Przeprowadziłam się. Jeśli planujesz mi coś wysłać, zapytaj proszę o adres :).

Profil na PC *** Moje pocztówki *** Rysiek Podróżnik
Ania
Pocztówkocyty we krwi

Otrzymał podziękowań: 18 razy
  • Strona WWW

Postprzez Martina » 2011-12-29, 18:05

ann napisał(a):A ja parę razy miałam na pocztówkach dopisek: [i]Wysyłam Ci tą kartkę, bo widziałam/em ją u Ciebie w favach
ja też! i to jest cudowne, o matko! a i wysyłać komuś coś z jego favów jest niesamowicie przyjemnie... i te rozentuzjazmowane wiadomości przy rejestracji wtedy : )))))
Martina

Postprzez Świeczek » 2011-12-29, 18:06

Musi to być fajne ;-) Ale, na Jowisza, nie umiem wyjaśnić, czemu kartki z PC nie mają "tego czegoś". Jestem na etapie sprawdzania czy kartki z tutejszego forum "to coś" w sobie mają :mrgreen:
ZMIANA ADRESU
skrytka pocztowa nr 18
ul. Chociszewskiego 18/20
60-952 Poznań 74 FILIA

Otrzymane: Wróżki | Łojko | Kinkade | UNESCO
Świeczek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Podziękował : 57 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Postprzez Maxus » 2011-12-29, 18:11

Ania napisał(a):
ann napisał(a):A ja parę razy miałam na pocztówkach dopisek: [i]Wysyłam Ci tą kartkę, bo widziałam/em ją u Ciebie w favach" :mrgreen:

Ja też.

I właśnie gdy dostaję takie kartki to rozpiera mnie radość. A gdy jeszcze napiszą, że specjalnie się po nią gdzieś wybrali, to zawsze mam ochotę wysłać TYC z podziękowaniami.
Zbyt mało czasu czasu na forum :c
Blog <> For Trade <> Polskie Favy <> My collection
Maxus
Pocztówkocyty we krwi

Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez Śfinks » 2011-12-29, 18:25

Przypomniało mi się czego nie lubię. Jak Rosjanie przekręcają własne adresy przy transkrypcji :-/
Śfinks

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez Ziqu » 2011-12-29, 22:41

Ja nie lubię cen znaczków, tego że z uporem przekręcają nazwę miejscowości zamiast Z piszą Ż ,na prawdę nie wiem dlaczego, nie lubię kartek z jednym zdaniem prawie pustych, nie nawidzę kiedy ktoś nie podziękuje za kartkę odemnie, na prawdę nie musi być to jakaś długa wiadomość (chociaż takie są baaardzo miłe) ale zwykłe 'thank you' by się przydało, tyle.
http://www.postcrossing.com/user/Ziqu
http://www.lastfm.pl/user/Ziqu123
Ziqu
Kumpel Listonosza

Postprzez anusiagd » 2011-12-29, 23:04

Po pierwsze: bronie Urugwajczyków! Pomyślałaś, że oni słabo znają angielski? Generalnie narody hiszpańskojęzyczne słabo znają angielski, a akurat w Ameryce Pd to już w ogóle.. Wiele bym dała za tę kartkę z Montevideo, mam swapowy Urugwaj, ale o niebo gorszy... Po drugie dostalas Urugwaj od tamtejszego numeru 1, ktory ma w profilu spanish, speak slowly and read english, portuguese... Oczekujesz wiadomosci? Ja zanim zjade sobie kogos, ze jest cham i wyslal mi kartke z samym ID, czy tez Happy postcrossing patrze jakimi jezykami włada... (; Tez tego nie lubie, ale staram sie zrozumiec. Po wielu podrozach dowiedzialam sie, ze czasem ciezko zamowic loda z McDonaldzie, co dopiero o jakims tekscie na kartce? (patrz: Hiszpania, Barcelona).

Po drugie: TO SKANDAL ZE MASZ TYLKO JEDNA HOLANDIE, a juz sie zniechecilas. Tego nie lubie w postcrossingu- wiecznej Holandii (;

Masz Serbie, Urugwaj, 19 odebranych (3 to nadwyzka szczesciaro!) - uwazam ze grzechem jest marudzenie :P

U mnie zbieramy kartki wszystkie trzy: ja , moja siostra i mama. Z naszej trojki najlepsze kartki dostaje Dominika /mimo ze stara sie najmniej/, najgorsze zdecydowanie mama. I cierpliwe czeka.. Ja np mam 199 wyslanych kartek, a moim najbardziej egzotycznym krajem jest Słowenia... No i coz moge zrobic. Wiekszosc oficjalnych to nie perełki, ale nie o to chodzi. CIESZE SIE jak ktos przeczyta moj profil, wysle mi cos co lubie czy do tego nawiaze. Ciesze sie jak chce opowiedziec mi cos o sobie. Dla mnie PC to pewnego rodzaju miedzykulturowa grupa spoleczna. Owszem, lubie dostawac kartki od znajomych, lubie sama je kupowac dla siebie, ale... kartki z PC to w ogole osobna kupka kartek. dla mnie maja zupelnie inna jakosc.

Ktos slusznie napisal- ja dla kazdego wybieram kartke specjalnie, konkretnie do niego, pisze jego imie zeby bylo mu milo... Nie jest dla mnie jakims tam userem, tylko tym konkretnym CZLOWIEKIEM. No chyba ze ma pusty profil, to wtedy wysylam obojetnie co. Wiec nieslusznie piszesz ' bo nawet gdy jest to obiektywnie nieładna Ukraina, to została wybrana i wysłana specjalnie dla mnie' - > ten user tez wybiera dla mnie. Losuje anusiegd z Polski, musi wpisac jej adres, zaniesc kartke do skrzynki... Czujesz w tym cos nie dla mnie? Chyba ze chodzi Ci o osobe ktora musisz znac.

Po ktores: Nie to co ładne tylko co sie komu podoba. Jeden szaleje na punkcie okien, drugi drzew, trzeci piesków, czwarty budynków, piąty kościołów. Ostatnio wysłałam jednemu Panu swapa z USA- Katedre Oliwska /dla mnie jest brzydka, ale jedyna/. Pan byl nia zauroczony, jego zona tez. To juz nie czasy Platona, ze ladne jest to co jest w porzadku. Uroda jest subiektywna.

Poza tym masz styl temperamentu niedawno przeze mnie opisywany w pracy zaliczeniowej i po prostu nie zadowolisz sie byle czym :) Prawda ze ostroznie dobierasz przyjaciol, umiesz sluchac, lubisz literature, jestes szczegolowa, skrupulatna i nie lubisz robic nic na odwal <ciekawe czy trafilam :mrgreen: >

Pisalam juz, ze mam dzis dzien butownika? :mrgreen:
anusiagd
Pocztówkocyty we krwi

Postprzez Monasi4 » 2011-12-29, 23:12

Do Waszej dyskusji się nie wypowiem, bo wszystko już powiedzieliście.
Ale wypowiem swoje zdanie - czego ja nie lubię w postcrossingu?
Jak widzę w skrzynce kolejną Holandię albo USA, bo większość, które dostaje mi się nie podobają (oczywiście są wyjątki, którymi jestem zachwycona, ale...) Albo zimową Finlandię (inne przeżyje). Rosji też mam trochę (ale to głównie tagi), ale akurat rosyjskie kartki baardzo mi się podobają. Wiem, że stamtąd jest najwięcej użytkowników, że tak ma każdy i tak być niestety musi. Ale mimo to, tego nie lubię i mogę sobie trochę ponarzekać na to.
Nie lubię tego, że ja się staram, a zdarzają się osoby, które mają to gdzieś. Czasem mam wrażenie, że biorą pierwszą lepszą kartkę, piszą cokolwiek, albo nic, wysyłają. I oczekują, że będę zachwycona. I potem dostają jakieś cudeńka... Eh.
Nie lubię jak ktoś pisze w treści, że chciałby TYC. TYC to ja wyślę, jak mi się będzie baaardzo podobała pocztówka, a nie jak mnie ktoś prosi.
Nie podoba mi się to, że ludzie mają puste profile. Jak nie znają angielskiego to google tłumacz i coś tam się da, inni zrozumieją, jakkolwiek by nie było napisane. A raczej znają kogoś kto zna angielski i może im poprawić/przetłumaczyć (bo inaczej jakby znaleźli tą stronę? No nie wiem...)
Nie lubię ludzi, którzy nagle przestają się bawić w postcrossing i mają gdzieś żeby zarejestrować moja kartkę. Kiedyś babka mi napisała, że ona już się w to nie bawi i nie musi tego rejestrować :!: No chyba paniusi się pomyliło, nie będę przytaczać co jej odpowiedziałam. Zarejestrowała i to nie tylko moją, a kilka innych też.

No i ogólnie czasem coś tam marudzę, ale kocham kocham postcrossing całym sercem. ♥♥♥
I ma zdecydowanie więcej zalet niż wad (no ale taki temat o wadach, to nie będę się rozpisywała o zaletach :-P )
Profil PC ✉ Pocztówki na wymiane ✉ Favy ✉ Wszystkie moje otrzymane pocztówki
Monasi4
Kumpel Listonosza

Podziękował : 1 raz

Postprzez Lili_Marlene » 2011-12-29, 23:33

Ja bardzo nie lubię, jak ktoś rejestruje pocztówkę bez słowa. I to nawet nie osoby, które mają wysokie wymagania, a ja akurat nie miałam danej pocztówki, tylko osoby, które piszą, żeby wysłac im jakąś pocztówkę. Słaba znajomość języków to dla mnie żadne usprawiedliwienie, bo 'thank you' może każdy napisać. To zwyczajnie niegrzeczne, nie czytam w myślach i specjalnie nie wysyłam pocztówki, która akurat komuś nie przypadła do gustu.

Ale ogólnie bardzo lubię postcrossing. Pierwsze otrzymane pocztówki też były ładne, więc wcale się nie zniechęciłam. ;)
Profil na PC
Polskie favy
Otrzymane z Polski
Favy 2
Lili_Marlene

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz
Strona główna forum

Powrót do POSTCROSSING