POSTCROSSING.com.pl

Pierwsze forum polskich postcrosserów

Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

• Strona główna forum ‹ Postcrossing ‹ KARTKI WYSLANE
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
  • FAQ
  • Zarejestruj
  • Zaloguj

Wysyłanie kartki samemu sobie

Co wysyłamy w świat
Odpowiedz

Wysyłanie kartki samemu sobie

Postprzez Świeczek » 2012-02-03, 14:27

Kilkakrotnie spotkałam się ze wzmiankami o podobnym zjawisku i przyznam, że nieco mnie zaskoczyło ;-) Tzn. sama nie wpadłabym na taki pomysł.

Aczkolwiek bywają takie sytuacje (sama będę w podobnej: wycieczka do Grecji i Macedonii, plus może Serbia i Albania). Kartka kupiona to nie to samo (w moich zbiorach "się nie liczy"). I mam dylemat. Wysyłanie samemu sobie wydaje mi się strasznie sucharskie, ale z drugiej strony, co zrobić? Pewnie poproszę męża czy znajomych z tej wycieczki, ale to i tak ja będę musiała zadbać o kartkę i znaczek (pozytyw: sama wybiorę, więc pod własny gust :mrgreen:).

Co o tym sądzicie? Praktykujecie coś takiego?
Świeczek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Podziękował : 57 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Postprzez domixon » 2012-02-03, 14:37

Jeśli ktoś sam chce sobie wysłać, to nie ma przecież w tym nic złego, ani super dziwnego

Ja jedyne kartki do siebie wysłałem ze lotu w Katowicach. Jedną do siebie do akademika, drugą do domu ;) (Bo znalazłem u pani Maryli dużo fajniejszą kartkę niż wcześniej wybrana)

Taki eksperyment.
No i mam dzięki temu kartki ostepmplowane, same przez siebie wybrane, z podpisami zlotowiczów, z miejsca w którym byłem - dla mnie fajna sprawa.
Ale nie wiem, czy jeszcze kiedykolwiek w przyszłości wyśle sam sobie kartkę.

No chyba, że z kolejnego zlotu. No bo jak to - być na zlocie w innym niż swoje miasto i nie mieć z niego kartki? Ale jakby kiedyś ktoś zrobił zlot w Łodzi to nie wysyłałbym sobie kartki, wystarczyłaby mi zapisana. ;)

Z bardzo egzotycznej podróży to chyba bym sobie przywiózł po prostu. Może z jakimiś wrażeniami z tego kraju na odwrocie.
A rodzinie mogę wysłać i się potem dopytać, dowiedzieć czy przyszła, w jakim stanie, obejrzeć. Ale żeby zabierać i dołączać do swojej kolekcji to stanowczo nie.
Ostatnio edytowano 2012-02-03, 14:40 przez domixon, łącznie edytowano 2 razy
Przypadki Pocztówkowe - czyli mój blog
domixon
Kumpel Listonosza

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez Jasmi » 2012-02-03, 14:38

Będąc w USA, i nie mając za bardzo pieniędzy na jakieś wyszukane pamiątki (na tamte czasy dolar kosztował 4,50 więc jak coś kosztowało 6$ to było dla mnie bardzo drogie) po prostu wysłałam do siebie i rodziny kartki z każdego miasta w którym byłam (kartki kosztowały 50 centów, a znaczki zafundował mi opiekun). Spoko, że doszły 3 tygodnie po tym jak wróciłam do kraju, no ale ... Więc nie uważam żeby to było jakieś "sucharskie".

Teraz jak gdzieś wyjeżdżam to zazwyczaj z kimś - więc proszę tą drugą osobę, żeby wysłała do mnie kartkę, a potem najczęściej idzie też inicjatywa: "to ty też wyślij do mnie".
Jasmi
zbiera na znaczki

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Świeczek » 2012-02-03, 14:54

Z bardzo egzotycznej podróży to chyba bym sobie przywiózł po prostu. Może z jakimiś wrażeniami z tego kraju na odwrocie.

Kwestia podejścia do zbierania - dla mnie liczą się tylko wysłane
:mrgreen:
A rodzinie mogę wysłać i się potem dopytać, dowiedzieć czy przyszła, w jakim stanie, obejrzeć. Ale żeby zabierać i dołączać do swojej kolekcji to stanowczo nie.

Na marginesie: ja tylko kiedyś zabrałam mamie kilka wysłanych zbiorczo do całej rodziny, które chciała wyrzucić. Cała rodzina to i ja, nie? ;-)

Teraz jak gdzieś wyjeżdżam to zazwyczaj z kimś - więc proszę tą drugą osobę, żeby wysłała do mnie kartkę, a potem najczęściej idzie też inicjatywa: "to ty też wyślij do mnie".

Mniej więcej coś takiego planuję :mrgreen:
ZMIANA ADRESU
skrytka pocztowa nr 18
ul. Chociszewskiego 18/20
60-952 Poznań 74 FILIA

Otrzymane: Wróżki | Łojko | Kinkade | UNESCO
Świeczek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postprzez Martina » 2012-02-03, 14:59

a ja owszem, wysyłałam do siebie kilka razy kartki i nie uważam że to sucharskie :mrgreen:

ze wszystkich zlotów/spotkań postcrosserskich; z Londynu, z Amsterdamu, ze Slot Art Festivalu... na każdej jest coś zapisane, co jest fajną pamiatką - czy to podpisy od ludzi, czy wspomnienia z danego miejsca spisane.

kilka razy też podsuwalam wybraną i oznaczkowaną kartkę pod nos koleżance/koledze żeby mi wypisali, ale wrzucałam też już sama :mrgreen:
Martina

Postprzez Świeczek » 2012-02-03, 15:00

Po prostu mam trochę poczucie, że to oszukiwanie przy tym zbieranie :P
ZMIANA ADRESU
skrytka pocztowa nr 18
60-952 Poznań 74 FILIA

Świeczek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postprzez heksita » 2012-02-03, 15:12

No wiesz, jakbym nigdy nie wysłała kartki samej do siebie, w życiu bym nie doczekała się kartki z Liechtensteinu :-).

A tak poza tym -- owszem, wysyłam sobie samej kartki. Wybieram wtedy jakąś naprawdę ładną kartkę. Albo proszę mojego Lubego, żeby wysłał coś z delegacji, często lata do Stanów.
heksita
Pocztówkocyty we krwi

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez PaulaZ87 » 2012-02-03, 15:15

Ostatnio wysyłałam kartkę z Walii do rodziców, ze wzmianką oczywiście, że kartka i tak jest moja, bo oczywiście wyląduje w moim albumie ;-)
http://www.postcrossing.com/user/PaulaZ87
PaulaZ87
Miłośnik skrzynki pocztowej

• Strona WWW

Postprzez dona » 2012-02-03, 18:22

Ja trochę żałuję, że wcześniej nie wpadłam na ten pomysł i nie wysłałam sobie kartek, a w tylu krajach byłam :roll: Wiadomo pokupowałam ładne pocztówki ale teraz takie puste są. No trudno, teraz już będzie inaczej :-) a wszystko przez to, że tak wkręciłam się w to pocztówkowe szaleństwo :-)
dona
wie, gdzie jest poczta

Postprzez Świeczek » 2012-02-03, 18:37

Heh, ale czasami się nie da. Gdybym na naszej włóczędze po Francji chciała dodatkowo z każdego miejsca wysyłać, mąż by mnie chyba prześwięcił. I tak dzielnie znosił kupowanie co dzień widokówek, przepisów + naście kartek na wysyłkę do rodziny i znajomych.
ZMIANA ADRESU
skrytka pocztowa nr 18
60-952 Poznań 74 FILIA

Świeczek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postprzez mikis » 2012-02-03, 20:09

Wysyłam sam do siebie kartki. To jest normalne.
mikis
Panie Listowy, ma Pan coś dla mnie?

Ostrzeżenia: 1
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Postprzez tutek134 » 2012-02-03, 20:19

Oczywiście! Kupuje dwie kartki jedną wysyłam NIBY do rodziny zaadresowaną na mnie a drugą zostawiam czystą i zatrzymuję na pamiątkę :p
tutek134
zbiera na znaczki

Postprzez anusiagd » 2012-02-03, 20:25

A ja sobie kupuje, u mnie to sie liczy do 'osobnej' kolekcji :)

Nie wysylam samej sobie. U mnie jest taka zasada, ze kartki z wyjazdow, wisza u mamy na lodowce. Moze nawet Wam pokaze zdjecia, bo lodowka jest genialnie ukartkowana :)
anusiagd
Pocztówkocyty we krwi

Postprzez Świeczek » 2012-02-03, 22:43

pasazerka napisał(a):
są miejsca, z których kartki prędko się nie doczekam, są kartki, które są taaaakie piękne, że po prostu muszę mieć je w swojej kolekcji, a dla mnie z kolei czyste kartki się nie liczą, więc sobie je wysyłam. i nie uważam, że w ten sposób oszukuję. jest kartka? jest. jest znaczek z kraju kartki? jest. jest zapisana? jest. więc pełnoprawna kartka do kolekcji :-)

Przekonałaś mnie :mrgreen:
Świeczek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postprzez frankee » 2012-05-01, 10:23

No i dobrze, ze każdy lubi coś innego.
Ja zbieram wszystkie kartki:) I te ostemplowane, opisane , niekoniecznie do mnie. Zbieram również kartki czyste, które dostanę albo sama przywiozę. Mnie jednak cieszą te puste, które są w idealnym stanie i te są te "naj". A skoro postcrossing no to trzeba się cieszyć również z tych zapisanych, bo mają swoją duszę i historię.
http://www.postcrossing.com/user/frankee
www.napocztowkach.blogspot.com
frankee
zbiera na znaczki

• Strona WWW

Następna strona

Odpowiedz
Strona główna forum

Powrót do KARTKI WYSLANE